Dieta bogatojęczmienna – jakie właściwości ma jęczmień?

Dieta bogatojęczmienna – jakie właściwości ma jęczmień?

Jeśli zastanawiasz się, czym jest dieta bogato jęczmienna, to dobrze trafiłeś. Jęczmień jest jednym z najstarszych zbóż i był pierwszym uprawianym ludzką ręką. W rzeczywistości jęczmień jest tak stary, że po raz pierwszy uprawiano go ponad 9000 lat temu. Jeśli jednak nie jesteś pewien, czy ten rodzaj diety jest dla Ciebie odpowiedni, jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać.

Jęczmień ma wysoką zawartość błonnika, co odpowiada za większość korzyści płynących z tego ziarna. Błonnik jęczmienny jest również pomocny w utracie wagi, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, w tym raka. Jest również niedrogi i pożywny, i może być używany do produkcji chleba, makaronu, mąki, grysu, płatków i herbaty jęczmiennej. Jęczmień jest doskonałym źródłem błonnika i jest bogaty w białko i inne składniki odżywcze, a także folian i żelazo.

Badania sugerują, że jęczmień może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko niektórych chorób. Rozpuszczalny błonnik znajdujący się w jęczmieniu może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, a jęczmień może również zwiększyć produkcję insuliny. Może to również zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Jęczmień jest również wysoki w witaminy z grupy B, ma niską zawartość sodu i może pomóc Ci dłużej czuć się pełnym.

Zobacz także: Na co zwrócić uwagę stosując dietę roślinną?

Jęczmień może zastąpić ryż w potrawach. Możesz dodać go do zup i gulaszów lub użyć go zamiast płatków śniadaniowych rano. Jego orzechowy smak sprawia, że jest świetną alternatywą dla płatków owsianych na śniadanie. Można ją również stosować w przepisach na dania pikantne, takich jak risotto czy farsz. Będziesz zaskoczony, jak wszechstronne może być to jedzenie! I jest idealny dla wegetarian!

Naukowcy uważają, że długotrwałe spożywanie jęczmienia może pomóc opóźnić proces atrofii narządów ruchu. Kilka badań pokazuje, że spożycie jęczmienia może zwiększyć długowieczność. Tak więc, powinieneś zacząć włączać jęczmień do swojej diety, jeśli chcesz cieszyć się korzyściami płynącymi z tego pożywnego ziarna. Korzyści są nieskończone. Możesz nawet poczuć się lepiej niż kiedykolwiek wcześniej.

Kolejną zaletą jęczmienia jest jego zdolność do obniżania złego cholesterolu LDL. Badania wykazały, że spożywanie jęczmienia może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. W badaniu przeprowadzonym przez New Zealand Heart Foundation dokonano przeglądu badań dotyczących wpływu jęczmienia na cholesterol i stwierdzono, że dieta zawierająca jęczmień obniża jego poziom o 1% do 2%. Te korzyści zdrowotne zostały poparte również przez badania epidemiologiczne. Jęczmień zawiera beta-glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika. Są to substancje, które obniżają cholesterol w naszej krwi. Jego zawartość beta-glukanu jest tak wysoka, że FDA zatwierdziła podobne oświadczenie zdrowotne dla produktów jęczmiennych w 2008 roku.

Naukowcy odkryli, że spożywanie jęczmienia u myszy spowalnia rozwój cukrzycy typu 2. Wynika to po części z faktu, że obniża on poziom glukozy we krwi. Jednak w badaniu nie stwierdzono żadnych znaczących różnic między dwiema grupami myszy w długim okresie czasu. Badanie to pokazuje również, że spożywanie jęczmienia opóźnia rozwój patogennej cukrzycy. Wydaje się więc, że jęczmień może być dobrym wyborem dla osób z nadwagą.

Pełnoziarnisty jęczmień jest również dobry dla Ciebie. Jedna filiżanka gotowanego jęczmienia perłowego zawiera 193 kalorie i cztery i pół grama węglowodanów. Ma wysoką zawartość białka i ma niską zawartość tłuszczu. W porównaniu z innymi ziarnami, jęczmień jest bogaty w błonnik i białko. Ponadto, jest wysoki w witaminy z grupy B. Istnieje wiele innych korzyści płynących z jęczmienia. Po ugotowaniu jęczmień rozszerza się o trzy i pół razy w stosunku do swojego pierwotnego rozmiaru.

Jęczmień jest doskonałym źródłem błonnika, a jego wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego może obniżyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Jęczmień ma również wysoki poziom cynku, który pomaga utrzymać silne i zdrowe kości. Dodanie go do swojej diety jest łatwym i niedrogim sposobem, aby Twoje jedzenie było zdrowsze. Jest jednak kilka wad jęczmienia. Po pierwsze, jęczmień jest drogi i trudno go znaleźć w twoim sklepie spożywczym.

Previous Policjant poza służbą rozpoznał złodzieja
Next Jak dbać o drewniany stół

Może to Ci się spodoba

Projektanci mody widzą potencjał w krakowskim rynku

W prestiżowej lokalizacji Krakowa powstał multibrandowy showroom, który jest pierwszą tak dużą inwestycją projektantów na tamtejszym rynku. Solna 1 ma być miejscem, gdzie dostępne będą kolekcje znanych projektantów i marek, jak

Racjonalne zakupy bez tajemnic – jedzenie

Nawet najbardziej zagorzały przeciwnik sklepów przynajmniej raz na jakiś czas robi zakupy spożywcze. W tej materii, jak i w każdej innej dziedzinie życia, każdy ma swoją taktykę i sposób. Jednakże,

Odwyk alkoholowy – na czym on polega?

Uzależnienie od alkoholu można śmiało nazwać plagą naszych czasów. Samodzielne radzenie sobie z uzależnieniem od alkoholu jest bardzo trudne, można wręcz powiedzieć niemożliwe. Tylko prowadzony przez terapeutów i lekarzy odwyk

Kupno gry planszowej – jak wybrać odpowiednią?

Gry planszowe to doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem gier planszowych, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z nimi, wybór odpowiedniej gry

Macademian Girl: Kolor nas wyróżnia

Kiedy mamy gorszy dzień, załóżmy na siebie coś kolorowego, a dzięki temu poprawimy sobie nastrój i zmienimy sposób postrzegania siebie przez otoczenie – radzi Macademian Girl. Blogerka zachęca do tego, by przełamywać

Angelika Fajcht: Dobry styl to dar

Modelka rzadko korzysta z pomocy stylisty. Woli się ubierać sama, a najchętniej wkłada kreacje nie tylko efektowne, lecz także wygodne. Zdaniem Angeliki Fajcht dobry stylista jest w stanie pomóc każdemu. Aby dobrze się

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź